Over Yvonne

Ik vind het heel fijn dat ik mijn werk hier aan u kunt laten zien. Hopelijk geeft het u een glimlach op het gezicht als u het ziet.

Als kind was ik al een echte doener en deed dit door middel van sporten, zingen, en tekenen.
Vooral tekenen vond ik prachtig om te doen.

Graag had ik naar een kunstopleiding gegaan. Helaas ging dat niet door, want in die tijd was het belangrijk om een (echt) vak te leren.
Aangezien ik goed was in gymnastiek en atletiek heb ik voor een opleiding in die richting gekozen en ben gymnastiek lerares geworden.

Sportlessen en zwemlessen en later ook danslessen hebben mijn passie voor mens en beweging doen ontstaan.
Kijk op de dieren anatomie en bewegingen heb ik opgedaan als ruiter en als instructeur in de paardensport en bij de honden als gehoorzaamheid- en behendigheidsinstructeur.
Gedurende die tijd heb ik van tijd tot tijd nog getekend met potlood.

In 1996 kwam ik in aanraking met Bob Brenkman, kunst- en plateelschilder met een jarenlange ervaring. Bij hem heb ik kennisgemaakt met het schilderen op tegels en in zijn atelier heb ik mijn eerste tableau van ons paard geschilderd.
Mijn ervaring in het zwart/wit tekenen was hiervoor een goede oefening geweest.

Majolica techniek
Majolica is een tinglazuur die op bisque, een keer gebakken, handgemaakte tegels wordt gegoten.
Met pigmenten uit oxides kan men in dit glazuur schilderen.

Het schilderen op een deze droge ondergrond vergt speciale penselen en een vaardige penseelvoering. De dan zeer kwetsbare tegels gaan in de oven waar ze boven de 1000 graden gebakken worden.

In plaats van me te beperken tot de bekende Nederlandse Majolica afbeeldingen vond ik het leuk om hedendaagse onderwerpen op tegels te schilderen. Dit is een proces wat na het schilderen nog beïnvloed kan worden door het stoken en houd een zeker risico in.

Ik heb vele tableaus en tegels in opdracht gemaakt.
Door het onzekere in de aanlevering van goede bisgue tegels en bijpassende glazuur heb ik besloten mij meer toe te leggen op het tekenen en schilderen.

Toch heb ik nog steeds mijn oven en vindt het ook fijn om zelf beeldend met Klei te werken of om anderen daarvoor de gelegenheid te bieden.

Pastel
Gedurende mijn tegeltijd ben ik ook weer begonnen met tekenen. Dit deed ik vooral met soft pastel krijt. Het begon met een portret van mijn beide honden, zwart witte Border Collie kruisingen. Daar kwamen veel goede reacties op en ik heb inmiddels al heel wat portretten in opdracht gemaakt.
Het werken op een lege gekleurde ondergrond die past bij het schilderij vindt ik een mooie  manier van werken. Het door elkaar mengen van de kleuren is heel prettig maar kan maar tot een bepaalde mate worden doorgevoerd.

Olie/Acryl Verf
Onder begeleiding van Bob Brenkman ben ik begonnen met het schilderen van olieverf. Het schilderen op houten panelen, voorbereid met een donkere ondergrond, geeft heel mooie effecten en het glaceren geeft veel diepte.
Ik heb een aantal schilderijen in olieverf gemaakt maar had helaas veel last van de dampen die daar vanaf komen en daarom ben ik  met acryl verf  verder gegaan en maak opdrachten en vrij werk van mensen en dieren, landschappen en andere interessante onderwerpen.

Lesgeven
Het lesgeven is voor mij de rode draad in mijn leven want alles wat ik mijzelf eigen heb gemaakt geef ik graag door.

Aangezien ik figuratief werk en de mensen die daarop afkomen willen  graag echt  leren tekenen, het moet lijken.

Dit vraagt veel oefening en soms komen we er samen achter dat het eerder demotiverend werkt.
Dan staan er veel boeken in de kast waarin we kunnen zien dat iedereen een andere stijl van werken heeft en dat dat juist goed is.

Het ambacht van tekenen en schilderen wil ik deze mensen graag leren.

Er is echter meer;

Intuitief tekenen en schilderen
Elk mens is geboren om te creeren en elke vorm van creatie is goed;  breien,  automonteur, architect,  leraar en alle andere levens invullingen die mensen zich geven.
Buiten je comfort zone gaan geeft vaak verrassende inzichten en veel plezier.

Gewoon beginnen met een punt of een klodder kleur en maar zien wat er zich ontvouwt als je zonder verwachtingen als een kind speelt.
Vooral die innerlijke vrijheid hebben we verloren.
We leggen onszelf begrenzingen op als: “Ik kan helemaal niet tekenen” of “Ik ben helemaal niet creatief aangelegd”.
Het kan een gevoel van  onzekerheid oproepen. .
Dat heeft vooral te maken met ons gevoel van ´het moet iets moois worden of het moet wel ergens op lijken.

Maar daar gaat het nu net niet om..

Het gaat vooral om de ervaringen tijdens het maken, het meegaan en vooral in  het doen.

Soms is het een ervaring van verstilling.
Soms het terugvinden van het plezier van je  innerlijk kind
Soms een verrassing… alsof je meegenomen wordt.
Soms een weg naar binnen, waarbij gaandeweg iets opborrelt dat je raakt.
Soms voert het je weg… met het gevoel op de grens te staan van iets nieuws.

Er komt altijd  iets  uit voor de maker en als je het wilt delen vaak ook voor de andere deelnemers.

Graag geef ik de mogelijkheid om dit te ervaren.

Dit kan voor een groepje van maximaal 4 personen in mijn Atelier of voor een grotere groep ergens op een andere locatie.

Fijne gesprekken
Wat voor stijl je ook doet, alles eindigt op de een of de andere manier vaak in een gesprek met elkaar over wat je aan het doen bent en waarom. In de veiligheid van een groep mensen die respect voor elkaar heeft zijn dit waardevolle aanvullingen voor ons allemaal.